De 6 bästa TV-spelen som släpps 2023

Spelindustrin växer så att det knakar och det fullkomligt haglar av nya intressanta titlar. 2023 erbjuder TV-spel för alla, oavsett vilken genre man gillar eller hur gammal man är. Bland annat dyker det upp nya upplevelser i båda Harry Potters, Star Wars och Zeldas världar.

Den som går hungrig efter nya spel kommer snabbt att bli mätt bara genom att ta en titt på utbudet för 2023. Det finns mängder av spel och sätt att spela på, allt från fire joker till Hogwarts Legacy. För den som älskar TV-spel kan det ibland kännas som att man knappt hinner spela klart förra årets sortiment innan det nya knackar på dörren.

Under 2023 verkar det framför allt vara franchise-spel som är på tapeten. Året badar i uppföljare och nya äventyr i bekanta världar. För att kunna ha koll på allt kommer därför här en genomgång av det sex bästa TV-spelen som släpps 2023.

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy skulle egentligen lanseras 2021. Sedan flyttades det fram till 2022. Nu, 2023, är det äntligen dags. Trollkarlsskolan Hogwarts slår upp dörrarna till en upplevelse som av recensionerna att döma har stor potential att bli årets spel. Spelet har redan lanserats till PC, Playstation 5 och Xbox Series X/S och släpps till Playstation 4 och Xbox One den 5 april. Nintendo Switch-ägare får ha is i magen då det inte kommer finnas tillgängligt till konsolen förrän 25 juli.

Nog om lanseringsdatum. Hogwarts Legacy är ett rollspel som utspelar sig i Harry Potters magiska värld. Den som förväntar sig att stöta på Harry och hans vänner kommer dock att bli besviken. Spelet utspelar sig nämligen många långa år innan händelseförloppen i böckerna och filmerna. Själva skolan och världen är däremot bekant.

Du blir invald i ett elevhem, går på lektioner, utforskar skolan och världen utanför samt slåss mot onda trollkarlar och andra magiska varelser. Hogwarts Legacy är ett måste för alla Harry Potter-fantaster där ute.

Star Wars Jedi: Survivor

Star Wars Jedi: Fallen Order från 2019 får äntligen en uppföljare i form av Star Wars Jedi: Survivor. Spelet tar vid fem år efter händelserna i föregångaren. Återigen spelar du som Cal Kestis, som med åren har hunnit bli mognare och samlat på sig fler ärr. Du är på flykt från det onda Imperiet och kommer att behöva göra allt i din makt för att inte bli tillfångatagen.

Star Wars-spel blandar och ger när det kommer till kvalitet. Det har bjudits på några rejäla bottennapp genom åren, men Star Wars Jedi: Fallen Order var en stor succé när det lanserades. Därför är förväntningarna från fansen höga när det nu har blivit dags för uppföljaren att äntra scenen.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

På tal om uppföljare i stora spelserier är Link tillbaka med en ny installation i den klassiska Zelda-serien. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom är en direkt uppföljare till 2017-spelet The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Spelet utannonserades redan 2019 och fansen har alltså fått vänta i fyra år på att få sätta tänderna i det.

Trots att lanseringsdatumet, 12 maj, närmar sig i rasande takt vet man fortfarande väldigt lite om Tears of the Kingdom. I den korta trailer som publicerats kan man dock se att det utöver utforskandet av landet Hyrule även kommer gå att flyga. Zelda-serien brukar sällan träffa fel och trots den knapphändiga informationen talar väldigt lite för att det kommer att bli något annat än en succé. En perfekt present för ett barn i familjen, även om vuxna antagligen kommer att tycka att spelet är minst lika kul.

Diablo 4

Det har återigen blivit dags att stifta bekantskap med Blizzards klassiska action-RPG/hack ’n slash-serie, Diablo. Serien lanserades 1998 och har minst sagt haft en maklig lanseringstakt. Mellan det första Diablo och Diablo 2 behövde fansen förvisso bara vänta tre år, men sedan dröjde det ytterligare tolv år innan Diablo 3 släpptes 2012. Det har gått elva år sedan dess och Diablo 4 är äntligen snart här. 6 juni är det dags för mer hack ’n slash.

Förhandstester har vittnat om en strålande spelupplevelse fylld med starka berättelser och spännande innehåll. Blizzard har dessutom lovat att man kommer att addera ytterligare material och expansioner i flera år efter det att spelet lanserats.

Skull and Bones

Ubisofts piratspel Skull and Bones inledde sin produktion med tanken att det skulle vara en expansion till Assissin’s Creed 4: Black Flag. Man ändrade sig dock och bestämde att det skulle få bli ett eget spel. Utvecklingen har kantats av problem och lanseringen har skjutits allt längre fram. Skull and Bones skulle egentligen släppts för fem år sedan, men det har alltså fortfarande inte äntrat marknaden.

Nu talar dock mycket för att spelet kommer lanseras någon gång under 2023. Äntligen får spelare ta sig an rollen som kapten för ett piratskepp och ge sig ut på haven för att utföra uppdrag och slåss mot fiender. Det kan dock vara värt att ha i åtanke att ytterligare förseningar är långt ifrån omöjliga.

Starfield

En av de titlar som hela spelvärlden ser allra mest fram emot är Starfield från Bethesda Game Studios. Studion ligger bakom både Fallout- och Elder Scrolls-serierna och är mästare när det kommer till rollspel. Starfield har beskrivits av en av spelets skapare Todd Howard som ”Skyrim i rymden” vilket hintar om stora världar, spännande uppdrag och häftiga berättelser.

Bygg ett eget rymdskepp, ge dig ut i galaxen och utforska främmande planeter. Av det som har visats av Starfield hittills verkar det röra sig om en enorm spelvärld att navigera i. Enligt Todd Howard kommer det att finnas över tusen planeter som du kan besöka i spelet. Själva kampanjen, alltså berättelsen, är dessutom den längsta som Bethesda någonsin skapat.

Mycket talar för att Starfield kommer att bli Hogwarts Legacys största konkurrent när det väl är dags att utse årets bästa spel. Om du bara ska välja två spel att spela 2023 så lär du inte bli besviken om du tar dessa båda.