Vilka gadgets behöver du för den bästa spelupplevelsen?

Att spela spel handlar till stor del om att uppslukas av en upplevelse. Ju bättre upplevelsen är desto mer försvinner du in i spelets värld och glömmer bort allt som är runt dig. För att uppnå detta behöver du till att börja med ett bra spel, men det finns också möjligheter att växla upp ytterligare en nivå med hjälp av olika gadgets och prylar. 

Spelupplevelsen är vad man gör den till. Vissa bryr sig inte särskilt mycket om alla prylar som finns tillgängliga, medan andra ser gadgets som en viktig del i sin gamingidentitet. Det finns lika många sätt att spela på som det finns spelare. Om du spelar online casino kanske fokuset ligger på att ha en bra skärm medan FPS-spelare i stället lägger mest krut på ett strålande tangentbord och en följsam datormus. Upplevelsen formas efter tycke och smak helt enkelt.

Vilka gadgets kan man då tänkas behöva för att skapa en så bra spelupplevelse som möjligt? Det har blivit dags att dyka djupare i den frågan.

Tangentbord och mus

Om du är en PC-spelare är det väldigt viktigt att du har ett bra tangentbord och en bra datormus. Tröga tangenter eller en muspekare som inte känns helt kalibrerad med dina handrörelser kan vara extremt frustrerande. Detta gäller särskilt de spel som kräver en hel del precision.

På marknaden finns det mängder av tangentbord och möss som är specifikt designade för gaming. Vissa har ljuspaneler inbyggda, som lyser i olika färger för att du lättare ska se var du trycker. Andra är utrustade med olika specialknappar som gör spelet lättare att ta sig an. Samma sak gäller datormöss.

Varje spelare har sina egna preferenser. Ett tips är därför att prova dig fram innan du bestämmer dig för hur du vill att din set up ska se ut. Föredrar du lite mer motstånd i ditt tangentbord för en mer intensiv upplevelse eller gillar du att gå åt det lite mer mjuka hållet? Valet är ditt och du vet allra bäst själv vad som passar dig.

Handkontroll

Om du i stället spelar spel på en konsol är det en riktigt bra handkontroll som borde vara högt upp på önskelistan. Alla konsoler säljs tillsammans med utvecklarnas egna kontroller. Det är dock inte säkert att just den kontrollen passar ditt sätt att spela på.

Som tur är finns det flera företag som producerar olika sorters specialkontroller. Om du spelar Xbox men föredrar att ha den vänstra styrspaken i höjd med den högra finns det många alternativ att lägga vantarna på. En perfekt present till dig själv! Det finns även kontroller som du kan plocka isär och sätta ihop på ett sätt som passar dig bäst. Ett pussel som kan vara roande i sig.

Självklart är det inte bara konsolspelare som kan dra nytta av alla dessa kontrollmöjligheter. Även många PC-gamers föredrar att spela spel på datorn med kontroll. I och med att de flesta handkontroller till konsoler nu för tiden använder sig av bluetooth eller USB går de minst lika bra att använda till en dator.

Headset

Spel är i mångt och mycket ett visuellt medium. Men utan bra ljud eller inget ljud alls blir lätt hela upplevelsen ganska platt. Du kan självklart välja att spela med högtalare, men om du vill ha riktigt bra ljud för ett rimligt pris är ett headset vägen att gå. Med ett bra headset omsluts du av spelets värld och gör gamingupplevelsen än mer verklig.

Om du är en gamer som spelar mycket online är det viktigt att du införskaffar ett headset med tillhörande mikrofon. På det sättet kan du enkelt kommunicera med dina medspelare och lägga upp planer för nästa attack.

Monitor

Självklart är det också viktigt med bra bild. En monitor med hög upplösning är nyckeln till att utnyttja ett spels fulla visuella potential. Det är ingen poäng i att ha en kraftfull speldator eller den senaste konsolen om du inte har en skärm som kan hantera den mäktiga grafiken. Att köpa en kapabel monitor behöver inte kosta skjortan. Det finns flera rimliga budgetalternativ ute på marknaden.

VR-glasögon

VR, alltså virtual reality, har varit tekniken på mångas läppar i flera år. Det är så pass populärt att man nu till och med har börjat titta på hur det kan användas inom vården. Med hjälp av en slags hjälm med tillhörande glasögon träder du in i en helt ny värld där du styr kamerans perspektiv med hjälp av dina egna huvudrörelser.

Om målet med din spelupplevelse är att fullkomligt kastas in i spelets värld är ett par VR-glasögon det rätta köpet för dig. Sätt på dig glasögonen och sätt dig ner i förarsätet på en vindsnabb rallybil. Eller varför inte ge dig ut på slagfältet i något av alla populära FPS-spel?

För de riktigt våghalsiga finns det även massor av skräckspel att välja mellan. En varningens finger bör dock höjas för att VR-skräckspel är exakt så otäckt som det låter. Att se en läskig film blir ingenting i jämförelse med att faktiskt vara en av dem som utsetts för skräcken.

Det är även på sin plats att påminna om att man inte ska spela VR-spel allt för länge åt gången. Detta gäller framför allt de spelare som har lätt för att bli åksjuka och illamående. Att sitta flera timmar med glasögonen på är alltså inget som rekommenderas.

Gamingstol

Att kalla en stol för en gadget låter kanske lite märkligt. Alla gamers vet dock om hur obekvämt det är att sitta länge i en dålig gamingstol. Det är för långt ner till armstöden och ryggen värker. Upplevelsen blir mer en pina än en njutning, vilket ju är väldigt onödigt när det finns en så tydlig lösning.

Med en bra gamingstol sitter du bekvämt och ergonomiskt korrekt. Högst troligt kommer detta att göra det lättare att koncentrera sig på spelandet. Dessutom är det bra i längden för din kropp. Att sitta dåligt under långa perioder kan få allvarliga konsekvenser för din rygg. Med bra stöd för rygg, nacke och armar är detta problem ett minne blått.